Zonnebrandcrème
Zomers op de stranden ruik je het al van mijlenver. De zonnebrandcrème is niet meer weg te denken uit het strand en zomerbeeld. Maar hoe werkt zonnebrandcrème en hoe kun je dit maken? DJOer Luuk ging op onderzoek uit.
Om te laten zien hoe de reactie eruit ziet hieronder een filmpje
Licht opvangen
Een van de stofjes die gebruikt kan worden in zonnebrandcrème is Dibenzylideenaceton. De redenen dat dit stofje gebruikt wordt, zijn dat deze niet giftig is en daarnaast dat het een geconjugeerd systeem is. Een geconjugeerd systeem is een molecuul wat om de binding een dubbele binding heeft zitten. Deze elektronen zitten “losser” als de andere elektronen en kunnen zo als er licht opvalt het licht opvangen. Zo kunnen deze bindingen het UV licht wat schadelijk is voor de huid ook opvangen zodat het geen schade kan doen.
De chemise reactie
De reactie die gebruikt wordt om zonnebrand te maken heet een aldol reactie. Deze reactie bestaat uit twee stappen, eerst wordt een van de bindingen gevormd, en daarna splitst water af waardoor een tweede binding gemaakt kan worden. Dit is een nuttige reactie als je een molecuul groter wil maken.
Het maken van deze nieuwe binding gaat niet vanzelf. Er is hulp nodig van een deeltje wat wel zorgt dat de reactie verloopt, maar niet “op” gaat. Dit deeltje heet een katalysator. Misschien ken je dit wel van de auto. Het beste voorbeeld wat er is van een katalysator is een rits. Het middelste stuk zorgt dat de stukjes in en uit elkaar kunnen (zie dit als twee stofjes (links en rechts) die samen een nieuwe stof (de dichte rits) worden. Het stukje in het midden zorgt wel dat je rits dicht gaat, maar je hebt er maar eentje van nodig, hoe groot je rits ook is.
Het doen van de reactie
De benzaldehyde is met een stoomdestillatie (wil je weten hoe die gaat? Klik hier) uit amandelen gehaald. De benzaldehyde is samen met water en een klein beetje loog (de gootsteenontstopper) in een kolfje gedaan. Vervolgens is er aceton toegedruppeld. Het mengsel heeft even geroerd, waarna een witte vaste stof is ontstaan.