Spellen maken met GameMaker

Een vraag die we vaak als eerste van nieuwe leden krijgen is: hoe kan ik een spel maken op de computer? Dat kan op heel veel manieren en met heel veel programmeertalen. Van een browser-based spelletje in javascript, html en css, tot aan een geavanceerd 3D spel in een engine als Unity of Cryengine. Vaak is dat echter (veel) te moeilijk om als beginnend spellen-maker mee aan de slag te gaan. Gelukkig is daarom Gamemaker uitgevonden.

GameMaker
Gamemaker is een programma dat op Windows en Mac draait, waarmee je relatief eenvoudig spellen kunt maken. Je bent met het maken van levels (Rooms in gamemaker) en Sprites (bewegende of juist stilstaande objecten die je ook kunt animeren). Daarna kun door het reageren op allerlei gebeurtenissen (Events) je spel in beweging brengen en de logica toevoegen. Een eenvoudig spel kun je al maken zonder ook maar 1 regel code te schrijven. Als het wat ingewikkelder wordt, kun je ook zelf code schrijven in plaats van met blokjes en standaard acties te werken.

DJO-er Xander is een echte Gamemaker expert. Hij heeft een hele website vol met zelfgemaakte gamemaker spellen die je ook kunt downloaden en zelf kunt spelen:

http://www.bunnygames.djoamersfoort.nl/

Hieronder zie je een aantal screenshots van zijn laatste game, die zelfs multi-player via een netwerk (LAN) ondersteunt! Doel van het spel is om je door ingewikkelde levels vol gevaren te bewegen en het einde heelhuids te bereiken.

Starten met GameMaker?
Als je zelf met GameMaker aan de slag wilt, zul je het eerst moeten downloaden. Het wordt gemaakt door ‘YoYogames’. Je kunt het pas downloaden als je een account op hun website hebt aangemaakt. Hiervoor heb je een werkend e-mail adres nodig. Met deze account kun je vervolgens gamemaker downloaden en installeren. Er zijn 2 versies: 1.4 (oud) en 2.x (nieuw). De oude versie kun je gratis gebruiken. De nieuwe versie ook, maar dan zijn er limieten aangebracht in wat je er mee kunt (maximaal aantal objecten, levels, etc.). Downloaden kan hier:

https://www.yoyogames.com/get

GameMaker leren?
Als je nog niets van GameMaker weet, kun je er het beste een ‘tutorial’ over volgen. Een aantal goede op een rijtje:

Als je zelf een cool GameMaker spel hebt gemaakt en je wilt er wat over op de site zetten, vraag dan een begeleider om hulp, dan zetten we het er samen op.