Thermiet maken

Een thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een metaaloxide die (als je ze aansteekt) erg warm “brandt” . Een thermiet is een voorbeeld van een redox reactie, die ontzettend makkelijk verloopt en dus erg warm wordt. In de chemische reactie worden de zuurstofatomen overgedragen naar een ander atoom. De chemische reactie die we hebben gebruikt is: Fe2O3 + 2 Al –> Al2O3 + 2 Fe. Bij deze reactie wordt het ijzer gereduceerd en het aluminium geoxideerd (vandaar de naam ReDox reactie).

Disclaimer: Op DJO hebben we begeleiders die ervaring hebben met dit soort experimenten, doe dit niet thuis! Kijk ook niet rechtstreeks in de reactie, er komt naast warmte een grote hoeveelheid licht vrij en dit kan je ogen irriteren!

Voor dit experiment heb je 0.5 gram aluminium nodig, en 0.5 gram IJzer(III) oxide. Bijde poeders moeten zo fijn mogelijk gemalen zijn. Meng de poeders met een plastic of houten stokje (belangerijk geen metaal te gebruiken). Plaats het mensel buiten in een blikje. Het blikje wordt in een zandbak gezet (zoals in het filmpje hieronder) om te voorkomen dat de thermiet op de grond komt. Aan het blikje wordt een sterretje toegevoegd om de reactie te starten. Nadat het sterretje de reactie raakt start de reactie.