DJO Amersfoort heeft een bijzonder zomerproject voor de jeugdleden in 2021: High Altitude Balloons (HAB’s) lanceren en volgen, waarbij we al onze thema’s (chemie, elektronica, informatica en makerspace) gaan combineren tot één project! Deze pagina zal als een blog worden opgebouwd, dus komt gerust nog eens kijken voor updates.
Een High Altitude Balloon (“HAB”) is een met helium gevulde onbemande ballon die hobbymatig of educatief wordt opgelaten om een grote hoogte te bereiken, waarbij het hele traject gevolgd kan worden op de grond. De betere ballonnen zijn van latex, maar een folie party ballon is ook al mogelijk. De grotere ballonnen kunnen een hoogte bereiken van wel meer dan 30km voor hij knapt en weer naar beneden komt! Soms wordt gekozen voor een ‘floater’. Die stijgt niet almaar door, maar maakt op een lagere hoogte (tussen 5 en 15km) een langdurige vlucht met als sport om zo ver mogelijk te komen.
Onder de ballon wordt een payload gehangen, met een microcontroller of een computertje, een GPS module en een zendertje (radio). Een camera kan zelfs ook, zodat je foto’s kan nemen van “near space”. Op de grond wordt een gevoelige ontvanger ingericht met een goede antenne en digitale decodersoftware (4FSK, LoRa, RTTY, APRS, etc.). Er zijn altijd meerdere ontvangende stations in verschillende landen, die hobbymatig meedoen en op die manier alle (telemetrie)data verzamelen op een centrale server van Habitat. Deze is met een tracker in de browser te volgen op Habhub.
Onze leden worden uitgenodigd om actief mee te doen. We zullen ervaren mensen van buitenaf vragen om advies en input. Naast deze pagina is voor de leden een Telegram groep beschikbaar. Leden kunnen de links daar naartoe vinden op de nieuwsmonitor bij de ingang. De projectleider is begeleider Alexander. De volgende begeleiders zijn betrokken: Tjalling, Hillebrand, Alexander. Reageren op dit bericht is voor niet-leden nu nog niet mogelijk, maar daar zijn we wel mee bezig. Even geduld aub.
Lees in de categorie HAB alle updates! Klik hier om een overzicht te krijgen van alle berichten.
Plannen:
Ballon 1 kleine ballon met Arduino en GPS
De eerste ballon die we gaan oplaten, wordt een kleine ballon. Op die manier kunnen we kennis maken met HAB en kunnen we meer leden laten interesseren voor de grotere tweede ballon.
De kleine ballon krijgt een Arduino als microcontroller, een GPS module voor de positie en hoogte en een RFM98 transmitter als zender.
Ballon 2 grote ballon met camera en Raspberry Pi
De beschrijving komt later.
Omdat nog niet alle artikelen geschreven zijn, volgen hier alvast een paar handige links.
Tracken
https://tracker.habhub.org/#!mt=roadmap&mz=7&qm=1_hour&mc=52.12787,5.69358&q=!RS_*;
4FSK decoderen
Hier wordt straks beschreven, hoe we voor ballon 1 de 4FSK transmissie kunnen decoderen. Vooruitlopend daarop zijn hier alvast wat links:
https://github.com/projecthorus/horus-gui
https://rfhead.net/horus/horusgui/
LoRa decoderen
We gebruiken niet het The Things Network. Dus we gaan standalone LoRa decoderen. Informatie volgt.
Softwareopties voor zenden
- https://github.com/PiInTheSky/pits
- https://github.com/RoelKroes/TBTracker (issues met radiolib, zie dit bericht voor info van Ben)
- …suggesties zijn welkom