MosFET switches met Arduino (LED strip en stappen motor voorbeeld)

De digitale poorten op een Arduino zijn niet geschikt om zware lasten mee te schakelen, zoals bijvoorbeeld power LED’s, motoren, LED strips, etc. Door een MosFET, transistor of relais te gebruiken als tussenschakelaar, kan dit wel. Welke van deze drie je het beste kan gebruiken, hangt af van je toepassing. In het onderstaande voorbeeld hadden ook transistoren gebruikt kunnen worden, maar we hebben toch gekozen voor MosFET’s vanwege het praktische nut.

Relais kun je beter niet gebruiken, ivm de korte levensduur bij regelmatig schakelen. Grote relais kunnen überhaupt niet kaal geschakeld worden op een Arduino uitgang. Daar moet dan ook weer een transistor of MosFET tussen om de spoel te bekrachtigen.

MosFET’s hebben als voordeel, dat je maar een spanning hoeft aan te bieden op de gate en hij komt al in geleiding. Een transistor heeft nog een zekere mate van basisstroom nodig.

We kiezen tevens voor een type MosFET die al volledig in geleiding is bij enkele Volts. Dit is nodig, omdat uit een Arduino maar 5V komt op iedere uitgang. Er zijn zelfs 3,3V versies. Dan moet je helemaal kijken naar speciale MosFET’s. MosFET’s die dus geschikt zijn voor dergelijke “logische” schakelingen, worden aangeduid met “Logic” in de datasheet.

Bij DJO hebben we enkele van dit soort MosFET’s op voorraad voor je projecten.

Tip: zoek altijd de datasheet op deze site of op internet, om de specificaties en aansluitingen te bekijken. Indien je zoekt op onze site, dan krijg je meteen te zien of we het onderdeel in huis hebben en waar deze dan ligt.

LED strip

Hieronder staat een voorbeeld van een N-channel MosFET schakeling, die gebruikt is om met een Arduino een LED strip aan te sturen (zo’n strip zonder eigen controllers).

Stappen motoren (stepper)

Dit wordt nog beter uitgetekend, maar onderstaande schakeling x4 voor een 5 of 6 wire stappenmotor lijkt goed te werken. De pin nummers van de stepper moet nog gecontroleerd worden. Dat zal wel niet kloppen nog.