CPU Overklokken met een stukje tape

Ja, dat lees je goed. Soms is alles wat je nodig hebt om een CPU te overklokken een stom stukje tape. Er zitten echter een aantal haken en ogen aan deze methode, zo werkt enkel op een socket 771/775 (generatie Core 2 Duo/Quad) processor en heeft het de grootste kans van slagen op een processor met een FSB (Front side bus) van 1066 mhz. Populaire voorbeelden van dit soort processors zijn:

  • Core 2 Duo E6600
  • Core 2 Quad Q6600
  • Core 2 Duo E7500
  • Pentium E5600

Dit neemt echter niet weg dat je het niet kan proberen met processoren die een lagere of hogere FSB hebben en/of niet in deze lijst staan, want vaak zijn daar ook mods voor te vinden. Wees dan niet bang om google even te raadplegen, vaak zijn er gedetaillerde “tutorials te vinden” waarin precies staat wat je moet doen.

Als je je afvraagt hoe je het ‘t beste aan kan pakken, zou ik aanraden om goed te kijken naar het onderstaande plaatje. Daarnaast kun je de tape het beste op de CPU plaatsen met een pincet, zodat je zeker weet dat je de goede pins afgeschermd hebt. Het nut van de tape is vermoedelijk dat je er voor zorgt dat een bepaald gedeelte van de CPU die informatie over de FSB doorgeeft afgeschermd wordt, en de bios van het moederbord dus denkt dat het om een CPU met een 1333 mhz FSB gaat.

Hier zie je precies waar je de tape moet plaatsen op een Q6600.

Het uiteindelijke effect van deze overclock is dat het een flinke prestatieboost oplevert, omdat de kloksnelheid op een socket 775 CPU bepaald wordt door de FSB gedeeld door 4 maal de multiplier (vermenigvuldiger). Met een Core 2 Quad Q6600 met een multiplier van 9 gaat dat dus als volgt:

  • FSB 1066/4 = +-266MHz. CPU clock is 266*9=2400 MHz
  • FSB 1333/4= +- 333Mhz. CPU clock is 333*9=3000 MHz

In dit geval levert het dus een prestatiewinst van vrijwel 20% op! Dit is dus zeker te merken in alledaagse taken, maar vooral tijdens het gamen. Bij andere CPU’s kan je vaak een vergelijkbare prestatiewinst verwachten.

Het overklokken met deze methode heeft zeker wel een aantal voordelen. Zo kan je het doen op een moederbord dat overklokken niet ondersteunt, bijvoorbeeld in een Dell of HP pc dus. Ook hoef je er niet voor de rommelen in de BIOS. Wel kan het instabiliteit met zich meebrengen, iets wat afhankelijk is van de kwaliteit van de chip zelf. Dit is zo omdat je het voltage van de processor op moederborden van Dell en HP bijvoorbeeld niet aan kan passen en daardoor de processor dus als het ware meer stroom strekt dan het geleverd krijgt van het moederbord. Ook kost het natuurlijk meer moeite om de overclock uit te zetten omdat je de processor fysiek moet verwijderen uit het moederbord.

Een beetje geluk moet je wel hebben dus! Maar goed, wie niet waagt, wie niet wint. Daarnaast kost een Q6600 tegenwoordig nog maar 5 euro, als je ze al niet gratis kan vinden, dus als er iets stuk gaat is het niet het eind van de wereld. Daarnaast is een tapeje zo weer te verwijderen, wat de instabiliteit weer oplost. Als het werkt heb je natuurlijk wel een mooi verhaal om te vertellen aan het eind van de dag!

Als je nog vragen hebt, laat ze dan achter in de reacties of stuur me gewoon een berichtje. Het mag allemaal.

Veel overklokplezier!