Minecraft plugins maken

Speel je vaak minecraft? Dan ken je ze vast wel: minecraft plugins. Hiermee is het mogelijk om allerlei gedrag van het spel aan te passen, maar ook nieuwe items en gedrag toe te voegen. DJO-er Fabian wilde graag eigen minecraft plugins maken. Hiervoor heeft hij eerst wat Java moeten leren, omdat minecraft-plugins in die taal worden geschreven. Met wat hulp van begeleiders is het gelukt om een aantal leuke plugins te maken. Hieronder vind je wat ze zoal doen en links naar de source-code op github. De plugins zijn geschreven voor het ‘Bukkit’ plugin framework. Deze plugins draaien alleen op de server en zijn geschikt voor multiplayer. Er zijn dus geen aanpassingen aan de minecraft client nodig!

De ‘world changer’ plugin
Met deze plugin wordt de minecraft wereld om je heen omgetoverd van mooie zonnige en groene ‘overworld’ naar vurige, donkere ‘netherworld’, in een straal van zo’n 50 blocks om je huidige positie heen. Een kort filmpje laat het beste zien hoe het werkt:

Gelukkig is er ook een tegenovergestelde modus die alles weer netjes terug verandert:

 

De ‘Explosive Eggs’ plugin
Deze plugin geeft eieren in minecraft een nogal explosieve ‘extra’. Als je een kippenei gooit, komt er normaliter (soms) een lief kuikentje uit. Met deze plugin is dat niet meer het geval: er wordt nu een grote ronde glazen bol op de landingsplaats van het ei gemaakt die direct na inslag ontploft. Als klap op de vuurpijl komt er een vuurpijl uit de bol die de lucht in vliegt, om het nog wat imposanter te maken. Deze plugin is erg leuk in multi-player servers om elkaar met deze eieren te bekogelen en elkaar in een glazen bol te “vangen”. Een filmpje:

 

De ‘Camera’ plugin
Met deze plugin wordt een extra craft-recept toegevoegd voor het maken van een ‘camera’. Deze camera’s kun je vervolgens op willekeurige plekken in de map plaatsen om je mede-spelers te bespieden. Met een command kun je tussen alle geplaatste camera’s wisselen om te zien wat iedereen aan het uitspoken is.

De ‘Jump’ plugin
De jump plugin zorgt ervoor dat je veel hoger dan normaal kunt springen. Tevens wordt de fall-damage na het hoog springen uitgeschakeld zodat je niet direct te pletter valt bij je eerste sprong!

De ‘AreaProtect’ plugin
Met deze plugin kun je gebieden in een server beschermen tegen aanpassing en schade van mobs. Je kunt meerdere ‘areas’ maken om te beschermen.

Source Code
De source code van alle plugins kan je hier vinden:

Minecraft Plugin Source op Github

AreaProtect Plugin op Github