LiPo-accu levelmeter met LM339 (>2 cel)

Artikel bijgewerkt op 17 september 2018

Met een comparator kan een spanning vergeleken worden met bijvoorbeeld een referentiespanning. Zodra de spanning hoger is dan de referentiespanning, dan klapt de uitgang om. Daar kan een LED mee geschakeld worden. In dit schema is de LM339 als comparator gebruikt. Deze chip bevat 4 comparators. Dus kunnen vier LED’s geschakeld worden voor de weergave van het percentage.

Als referentie is een LED (D1) gebruikt. De spanningsval over de LED is zeer constant zodra deze in geleiding komt (ongeacht de aangeboden voedingsspanning BAT +). R1 snoept het restant van het voltage op. De stabiele spanningsval over D1 gaat als Vref (referentie voltage) naar de comparators, waar het wordt vergeleken met de variabele spanning uit de spanningsdeler (bestaande uit R2 t/m R7). Volg de instructies in de blauwe opmerkingen om de spanningsmeter te tweaken voor een andere hoeveelheid cellen (2 of 4, ipv 3).

Dit schema is mogelijk voor verbetering vatbaar. Geef dat graag hieronder aan in het reactieveld, zodat andere DJO-ers geholpen kunnen worden. Hopelijk is het gebruik van comparators en voltage referenties inspiratie voor andere projecten van je! Je kunt er veel mee!

Tip: onderzoek het verschil tussen een comparator en een opamp en bepaal waarom voor deze oplossing geen opamp gebruikt is.