Audiolevelmeter met LM3915

Met de LM3915 is heel eenvoudig een audiolevelmeter te maken. De LM3915 meet de spanningswaarde logaritmisch, in tegenstelling tot de LM3914 (die als normale spanningsmeter/batterijlevel gebruikt kan worden). Logaritmisch meten is nodig, omdat ons gehoor logaritmisch waarneemt. Voorbeeld: het simpel verdubbelen van het vermogen naar je luidsprekers levert niet een twee keer zo luide waarneming van het geluid op voor ons gehoor. Google maar als je daar meer van wil weten.

De LM3915 is een alles-in-één chip. Dus het aansluiten is eenvoudig. Gebruik eventueel verschillende kleuren LED’s (bijvoorbeeld rood voor de hoogste pieken). Het audio sluit je aan op pin 5.

Ook leuk: als je het geluidsniveau wil meten in een ruimte, breid je schakeling dan uit met een opamp of transistorversterker en een elektret microfoontje. Deze kun je vervolgens aansluiten op pin 5.

Check ook eens de DJO market, waar vaak bouwkitjes liggen van dergelijke schakelingen:

Hulp nodig? Vraag gerust een begeleider om hulp. Klik hier voor een overzicht van expertises, zodat je weet wie je kan vragen.

Leuk om te laten zien

DJO-er Nathan heeft een mooie versie gebouwd zonder een PCB voor zijn N&M games project. De manier van bouwen “in de lucht” heet binnen de elektronica ook wel “Manhattan Style”. Begeleider Jeroen gaf een toepasselijke opmerking over dit mooie bouwproject: “PCB’s zijn highly overrated”.