Overspanningsbeveiliging voor zwaardere voedingen (tot 40A)

Introductie

Op Hamforum was hij al uitgebreid beschreven door Stan PA8C; een overspanningsbeveiliging om tussen een voeding (of in de voeding) en je delicate apparatuur op te nemen. Het is goed zelf te bouwen. Deze schakeling is niet geschikt voor regelbare voedingen.

Beschrijving en schema

Een opamp is geschakeld als spanningsvergelijker (comparator). Men stelt een vaste gestabiliseerde voorspanning in op de positieve ingang. De stabilisatie komt uit een 78L08, die de opamp ook voedt. De spanningsdeler bestaat uit twee gelijke weerstanden in serie, dus staat er tussen deze weerstanden 4V.

De negatieve ingang zit met een spanningsdeler op de voedingslijn. Komt deze spanning aan de uitgang van de spanningsdeler boven een bepaalde waarde uit (4V), dan klapt de uitgang van de opamp om (door de maximale versterking).

Deze spanningsdeler op de negatieve ingang kan ingesteld worden, zodanig dat je zelf het omklappunt kunt kiezen. De uitgang van de opamp stuurt de basis van een transistortje aan en die vervolgens weer een relais. Bij een te hoge spanning, schakelt het relais dus af.

D2 is een protectiediode, om de tegen-emk van de relaisspoel af te blussen. Dit mag ook een 1N4007 zijn.

Even tussendoor: de meeste schakelende voedingen zijn ruimschoots beveiligd en hebben zelf ook al zoiets aan boord.

Voor zware voedingen

Ik kreeg het verzoek om een dergelijk printje te vinden om tussen een voeding en een Icom IC7000 op te nemen. Die trekt maximaal 22 A uit de voeding, dus moest er wat gemodificeerd worden aan het standaard printje, voordat het deze hoge stroom kon schakelen.

Lees hier de simpele modificatie: http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=2&t=394&p=7360#p7360

In het kort komt het erop neer, dat er een zwaarder relais is gebruikt uit de auto-industrie. Zo’n relais heeft een zwaardere transistor T1 nodig, zoals bijvoorbeeld de BD135.

(Dit artikel is overgenomen van mijn website https://www.pe1rqm.nl)