Kleine 1,5A voeding regelbaar met simpel schema rond LM317

Dit is een handige voeding, die regelbaar is. Ik heb ‘m zodanig uitgevoerd dat hij 1,5 A kan leveren en dat komt vooral door de transformator. Als je meerdere 2N3055’s gaat gebruiken in combinatie met een flinke transformator, dan kun je een hele zware voeding maken. Dit ontwerp heeft geen stroombegrenzing, dus hij is niet geschikt als labvoeding. Dus hij is niet geschikt om pas gebouwde schakelingen en experimenten op te testen. Als er door een foutje een te grote stroom loopt, dan is de kans op rookwolkjes best groot.

Zo had ik hem gebouwd:

Bij nader inzien: het is beter om de draden naar de grote Elco’s korter te houden. Gebruik hoe dan ook dik draad op dit punt. Bij afvlakking kunnen de laadstromen naar de elco’s groot zijn als de voeding zwaar belast wordt.

In plaats van een ringkern, kun je ook een normale transformator gebruiken. Kies een goede uitgangsspanning, om niet enerzijds teveel vermogen op te hoeven stoken als de spanning te hoog is, of anderzijds om niet teveel brom te krijgen bij zware belasting als de spanning te laag gekozen wordt.

 

Dit artikel is overgenomen van mijn website https://www.pe1rqm.nl/