Simpel Alarmsysteem

Introductie

In dit simpele project bouw je een alarmsysteem dat luid begint met piepen zodra het licht ziet. Je kan het dus bijvoorbeeld monteren in de la van je bureau of in een keukenkastje!

schema van het project

Benodigdheden

Voor dit project heb je maar 4 onderdelen nodig.
Bijna iedereen kan dit dus in een halfuur tijd doen!

  • BC547 of andere NPN transistor
  • LDR (Light Dependent Resistor)
  • Willekeurige buzzer
  • 9V batterij met clip

Breadboard

Het is handig om alles eerst op een breadboard te monteren: op een breadboard is een circuit samenstellen namelijk heel overzichtelijk.
Ook weet je gelijk of je onderdelen het doen voordat je gaat solderen.

het project op een breadboard

Hoe dan?

Hoe het alarmsysteem werkt is eigenlijk heel simpel.

Alles draait bij dit circuit om de LDR. Dit staat voor ‘Light Dependent Resistor’: licht afhankelijke weerstand. Een weerstand ken je misschien wel. Bij de LDR is de waarde echter niet constant: deze verandert op basis van lichtniveau. Dus: des te feller het licht, des te lager de weerstand.

Een transistor is eigenlijk een soort ‘digitale’ schakelaar. Als deze genoeg stroom krijgt zal de schakelaar dicht gaan en krijgt de buzzer stroom. Hoeveel stroom de transistor krijgt hangt af van de LDR.

Samengevat: als de LDR licht krijgt is de weerstand laag genoeg om de transistor aan te zetten. Deze laat stroom lopen naar de buzzer, wat een oorverdovend geluid produceert.

Solderen

Als je het schema op een breadboard hebt gebouwd is het tijd om te solderen! Hierbij is het belangrijk dat je de transistor de goede goede kant op draait, anders krijg je kortsluiting…

het gesoldeerde eindresultaat

Aanpassingen

Er is veel ruimte voor aanpassingen omdat het project zo simpel is. Voel je dus vrij om er in plaats van een buzzer iets anders aan te verbinden! Bij een project zoals dit zijn de mogelijkheden eindeloos.