Fusion360: 3D Geprint kastje met schroefloze sluiting

Ik zag op Youtube een mooie tutorial voor Fusion360, waarin instructies werden gegeven voor het ontwerpen van een behuizing voor je projecten. Bijzonder was de deksel die vastklemt met een kliksysteem. Je hebt geen schroeven nodig, dus ook geen hoeken in je behuizing die bestemd zijn voor deze schroeven!

Eerst maar even de tutorial, een aanrader voor liefhebbers van Fusion360, of voor diegenen die overwegen dit te gaan gebruiken (het gebruik is gratis voor hobbyisten en startups): Klik hier (nieuwe tab).

Je leert ook de mirror functie, Chamfer (randen afschuinen), Fillet (randen afronden) en wat het nut is van het gebruik van de Shell functie.

Ik heb zelf een aantal aanpassingen gedaan, zoals montagepunten voor een PCB in de behuizing zelf. Hier komen wel zelftappende schroeven in, dus moest de wand van de montagepunten niet te smal.  Ook heb ik de Chamfer van het kliksysteem iets vergroot, omdat het klikken anders erg zwaar ging (dat beschadigt ook het plastic heel snel).

Deze tutorial leert je ook gebruik te laten maken van vooraf op te geven parameters voor de lengte, breedte, hoogte en wanddikte. Deze parameters zijn achteraf ook altijd weer te veranderen. Ideaal dus als je je design nog net wat andere maten wil geven. Of als je je design wil gebruiken in een ander project. In het design zelf kun je ook een som doen met de parameters, zoals bijvoorbeeld shell maal 2.

Parameters in Fusion360

Het printen van een dergelijke behuizing in middelmatig tot hoge kwaliteit duurt te lang om af te krijgen op de printers tijdens DJO. In snelle (draft) kwaliteit zou het wellicht lukken. Check dat maar in Cura nadat je wat ontworpen hebt. Je kan ook een begeleider vragen of iemand je wil helpen om te printen buiten DJO tijden.

Hieronder mijn ABS printjes.

Dit is 45 gram aan ABS (één kastje van 70x60x40 plus deksel). PLA zal qua gewicht niet zoveel schelen.

Cura:

Wil je dit kastje eens bekijken? Vraag dan aan mij (Tjalling) eens het voorbeeldmodel te laten zien tijdens DJO.