DJO historie: DJO-info blaadjes 1988-1997 deel 3

< Deel 2

Dit is het laatste deel van deze serie. Vergeet ook niet om deel 1 en deel 2 te lezen. In deel 1 kun je lezen hoe DJO gestart is.

We gaan door naar het jaar 1994. Het eerste blad is weer een Freak World. Op de achterzijde is te lezen dat computers nog een turbo instelling hadden. Je zou kunnen denken, waarom niet altijd op turbo laten staan? Nou, sommige spelletjes draaiden dan te snel 🙂

In de DJO-info’s wordt gepraat over de de structuur van het DJO bestuur van toen en komen er weer veel technische artikeltjes voorbij. Het gaat zelfs al over ray-tracing! En voor het eerst werd er gebruikt gemaakt van Word voor Windows naast Word-Perfect.

Wat tevens opviel in de DJO info van juni 1994 op pagina 7, is dat er twee bekende namen staan in de lijst met begeleiders. Piet en Ite zitten al heel lang bij de club! Er waren zo te zien in 1994 ‘maar’ 7 begeleiders. Nieuwe begeleiders bleken erg moeilijk te vinden te zijn. We hebben tegenwoordig minstens twee keer zoveel! Dat komt waarschijnlijk door ons aspirant begeleider programma, waarbij geschikte senior leden mogen doorstromen als aspirant begeleider. Daarnaast blijven veel begeleiders lang bij DJO. Heel mooi!

In 1994 was trouwens ook de vrijdagavond opgestart. Daarvoor was er alleen de zaterdag DJO. Er werd daarom naarstig gezocht naar begeleiders: “Weet je toekomstige begeleider. Het valt best mee hoor. DJO-ers zijn niet zo moeilijk te behandelen. Als ze vervelend zijn, zet je gewoon de stroom uit ofzo. Of je typt ‘SHUT-DOWN’ in op de netwerkcomputer“. Nou, niks veranderd dus! En toen werd er ook al opgeroepen om iets serieuzer te werken op de vrijdagavonden. Voor 9 uur geen computerspelletjes (zoals gamen toen werd genoemd) werd toen ook al ingesteld.

En dan nog een paar blaadjes van 1996 t/m 1997. We zijn aanbeland in het Windows 95 tijdperk (DJO info april 1996).

Het aantal begeleiders is gegroeid naar 11. Wel opvallend is dat bestuursleden niet als begeleider genoemd werden. Tegenwoordig zijn alle bestuursleden ook begeleiders. Nieuwe leden werden niet zomaar toegelaten. Er was een wachtrij. Blijkbaar was de ruimte beperkt, of schoot het aantal begeleiders te kort.

In de latere edities begint internet wat meer genoemd te worden, inclusief een opsomming van de historie. De jonge leden zullen dat misschien niet helemaal beseffen, maar pas halverwege de jaren 90 kwam internet voor het grote publiek beschikbaar (DJO info juli 1997). En in die tijd dan ook alleen op PC’s, want smartphones kwamen pas 10 jaar later!

Dat was het helaas alweer. Weet jij nog DJO-info blaadjes, of ander historisch materiaal te vinden? Wij houden ons aanbevolen!

Meer DJO historie? Houd deze categorie dan in de gaten.

-Tjalling

Geef een reactie