DJO historie: DJO-info blaadjes 1988-1997 deel 2

< Deel 1 Deel 2 Deel 3 >

In deel 1 zijn we even ver terug in de tijd gegaan. In 1980 begon DJO in Amersfoort. Sinds 1988 waren er DJO-info boekjes uitgegeven, waarvan er ook een aantal te lezen waren in deel 1. Klik hier om dat deel eerst te lezen.

We gaan in dit deel weer wat verder vooruit in de tijd. We zijn aanbeland bij 1992. Het is leuk om je te wanen in deze tijd zonder smartphones en met computers die nog minder rekenkracht hadden dan je router van nu. Er werd schriftelijk, telefonisch en mondeling gecommuniceerd. Stukjes schrijven voor het blaadje deed je in het begin per post en later het liefst met een “Word-Perfect” bestand op een diskette.

De beschikbare afdelingen (nu thema’s) veranderden wel wat. Na de doorstart in 1987 was alleen elektronica en chemie beschikbaar. Daar kwamen al snel informatica en zelfs fotografie bij. Die laatste afdeling is er niet meer. Tegenwoordig hebben we echter 3D printers etc. in de makerspace. Lang heb je moeten kiezen in welke afdeling je wilde zitten. Tegenwoordig vragen we dat niet meer en mag je vrij bewegen tussen de afdelingen, die daarom nu thema’s heten.

Maar er zijn ook opvallend veel overeenkomsten! De DJO-info is nu zo ongeveer onze website en de nieuwsmonitor, aangevuld met een incidentele nieuwsbrief. Er werd toen ook al een smoelenboek gemaakt, wat toen ‘smoelenbank’ heette en gedaan werd met analoge foto’s door de fotografie-afdeling. Nu hebben we digitale Piet! Er was ook al een bestuur met dezelfde functies en een jeugdbestuur. In de vakanties ging DJO Amersfoort toen ook al dicht. Als ik het zo kan inschatten uit de geschreven stukjes, dan lijkt de sfeer ook redelijk hetzelfde.

Tijd voor nog een serie boekjes! 1992 dus:

Informatica begon toen al flink op te komen. Ondanks veel leden tegenwoordig een eigen laptop hebben, heeft DJO nog een flink aantal PC’s en leenlaptops. In de jaren 90 was hardware nog veel duurder, dus was het best bijzonder om achter de 80286 te mogen programmeren!

We gaan naar 1993. Hier zit ook een ander blaadje tussen: Freak World. Hier wordt DJO niet in genoemd, het lijkt een informaticablaadje te zijn wat los werd verkocht. Het was wel gemaakt door leden van DJO Amersfoort.

Wel grappig is de steeds terugkerende roep naar ‘kopij’. Wie kent dat woord nog! Leden zijn geen fan van schrijven. Dat komt ons nu ook wel bekend voor 😉 Wel leuk: in de DJO info van oktober 1993 stond te lezen, dat er 36 leden waren. Dat is iets minder dan tegenwoordig. Dat was volstrekt tegen mijn verwachting in! En dat terwijl we in 2020 nog wat willen groeien.

Over een tijdje komt het laatste deel (3) ook op de site!

-Tjalling

Geef een reactie