Afvalalarm

Een kastje met LED’s dat je het hele jaar bijtijds waarschuwt wanneer je de afvalcontainer aan de weg moet zetten.

De laatste jaren worden we geconfronteerd met een afval ophaalkalender die elke vorm van logica volledig verloren heeft. Dus elke avond op email of kalender kijken of er een container aan de weg gezet moet worden. Of dat vergeten en pech hebben… Dit afvalalarm lost dat probleem op. Eens per jaar upload je de agenda in de Arduino en het alarm waarschuwt je dan een jaar lang op zowel de voorafgaande avond als de ochtend van ophalen. Een van de vier grote gekleurde LED’s gaat branden als je de container buiten moet zetten.

Het Afvalalarm

Een lijst met de benodigde materialen vind je in het aanwezige PDF A4-tje. Voor het afvalalarm worden vier grote 1cm LED’s gebruikt: wit voor de grijze restafval container, geel of oranje voor de PMT-container, groen voor de GFT-container en blauw voor de papier/karton container.

De grijze container moet buiten gezet worden

Boor eerst 4mm gaten op de vier aangegeven posities en verruim deze dan tot 10mm diameter gaten.  

De boormaten van het aluminium doosje

Plaats de LED’s in de aangegeven volgorde en zet ze vast met lijm. Vijl een sleuf in één van de zijplaatjes. Snij het kabelrubber aan één zijde door en plaats dit op de USB-kabel. De kabel kan nu vervolgens in de sleuf worden geschoven. Het mechanische gedeelte is dan klaar.

Het mechanische gedeelte

De weerstandswaarde van de LEDs moet experimenteel worden bepaald, zodat de LEDs allemaal ongeveer even helder branden. Soldeer de weerstanden aan de minpool van de LED’s en plaats een krimpkous om de weerstand. Verbind de RTC aan de Arduino NANO, volgens onderstaand schema.

Het schema

Plaats de oplaadbare batterij in de RTC. De aanwezige EXCEL-sheet kan worden gebruikt om het array met de kalender voor de maand december van dit jaar en de maanden januari t/m december van volgend jaar te genereren. Kopieer het array in de aanwezige INO-file en programmeer de Arduino. Controleer met de Serial monitor van de IDE of dat is gelukt en of de kalender goed is ingelezen. Wanneer de Arduino werkt, knippert de LED op het bordje. Isoleer de Arduino en RTC met krimpkous of plakband, zodat er geen ongewenste verbindingen kunnen ontstaan.

Het inwendige van het afvalalarm

Schroef het doosje in elkaar en plaats het op een goed zichtbare plaats in huis. Je wordt nu een jaar lang gewaarschuwd wanneer er een afvalcontainer aan de weg gezet moet worden. Er is overigens bewust voor LED’s en niet voor een display gekozen, omdat dat geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van het bekijken van een papieren kalender. De brandende LED van het afvalalarm is van een grote afstand zichtbaar en waarschuwt bijtijds.

Het afvalalarm is klaar!

Hierboven het gerealiseerde afvalalarm. In dit geval is gekozen voor een lange (3m) USB-kabel, maar ook een kortere van 1m kan worden gebruikt. Veel plezier met het Afvalalarm!

De bestanden van het afvalalarm zijn hier te vinden: https://hackaday.io/project/188061-afvalalarm