De programmeertaal Python

Als je lid bent bij DJO, zul je er vast wel eens van gehoord hebben: Python. Python is een programmeertaal die eigenlijk alles kan: van een simpel “hello world” voorbeeldje tot games tot ingewikkelde web-applicaties, in python kan het allemaal!

Het leuke aan python is dat er heel veel modules beschikbaar zijn die al door anderen geschreven zijn. en die je in jouw programma kunt gebruiken. Voordeel hiervan is dat je dat allemaal niet zelf hoeft te schrijven en vrij snel en eenvoudig al hele leuke applicaties kunt schrijven. Zo zijn er packages voor het maken van een website, voor het maken van een spel, of voor een ‘gewone’ desktop applicatie. Ook is python heel goed in het koppelen met andere systemen.

Voor een lijst van alle beschikbare modules kun je hier eens een kijkje nemen:
https://pypi.org/

Hoe kan ik python leren?
Om python te leren zul je net als met elke andere programmeertaal veel moeten oefenen. Als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, kun je wellicht beter eerst starten met iets als Scratch om de concepten die je nodig hebt te leren. Daarna zou je een online cursus(je) kunnen volgen om de beginselen van de taal te leren. Een aantal goede tutorials:
Ik wil een game maken in python, hoe doe ik dat?
Voor het maken van een game zijn er natuurlijk ook al packages beschikbaar. Een populaire is ‘pygame’. Hiervoor kun je hier een tutorial volgen:

https://pythonprogramming.net/pygame-python-3-part-1-intro/

En een website?
Voor het maken van complexe websites met bijvoorbeeld een database, bestaat er een python framework genaam ‘Django’. Hiermee is het mogelijk om dynamische websites te maken. Dit is wel voor gevorderden. Voor een goede Django tutorial kun je hier terecht:

https://docs.djangoproject.com/en/2.1/intro/tutorial01/

Wat is een goede editor (IDE) voor python?
Met een goede IDE kun je heel veel snelheidswinst behalen bij het maken van je programma. De IDE helpt je om fouten te ontdekken nog voordat je je programma gaat starten. Een aantal goede editors voor python op een rijtje: