Maak je eigen bluetooth speaker

Toen ik twee speakers uit een oude Peugeot op de “Free stuff” plank vond, suggereerde 1 van onze begeleiders dat hij nog een bluetooth receiver had liggen, en dat het misschien een goed idee was van de twee speakertjes een bluetooth speaker te maken! Ik had zelf nog geen bluetooth speaker en dus leek me dit wel een tof idee. In dit artikel zal ik uitleg geven over hoe ik hem heb gemaakt en wat je allemaal nodig hebt om zoiets te maken.

Allereerst een lijstje met benodigdheden:

    • 1 of 2 speakers
    • Een bluetooth receiver (http://goo.gl/6952n2)
    • Een USB voeding die in staat is om 2A of meer te leveren, zoals een telefoonoplader met “Quickcharge” (http://goo.gl/gvjakv)
    • Een micro-usb kabel
    • Koperen draad met isolatie
    • Een soldeerbout
    • Een houten plaatje (dikte afhankelijk van wens)
    • Spuitlak (optioneel)
    • Rubberen voetjes (optioneel)
    • Isolatiemateriaal, in mijn geval katoen (https://goo.gl/zGHQKS)
    • Schroeven naar keuze
    • Een lasercutter

Om te beginnen is het handig om de receiver en de speakers op goede werking te testen. Dit doe je door ze aan elkaar te verbinden met draadjes. De + en de – van de speakers moeten overeenkomen met de + en de – van de receiver. Ook zijn de aansluitingen van de receiver gelabeld met “L” en “R”, dit staat voor left en right. Voor testen is dit niet zo belangrijk, maar zorg er voor dat deze aan het eind overeenkomen met de rechter en linker luidspreker in het eindproject. Zodra de speakers goed aangesloten te zijn, en de receiver via een degelijke USB voeding gevoed wordt, zou je “The bluetooth device is ready to pair” moeten horen. Op je telefoon kun je dan met “Blutetooth” verbinden en hoort de audio correct te werken.

Daarna ben ik begonnen met het ontwerpen van de behuizing. Dit heb ik gedaan door de totale diameter van de speakers op de te meten en zowel voor de hoogte als breedte een paar extra centimeter genomen. Voor de diepte heb ik ongeveer 2.5x de diepte van de speakers genomen, zo is er nog voldoende ruimte over voor andere onderdelen, isolatiemateriaal en ontstaat er een goede klankkast.

Vervolgens heb ik de gewenste afmetingen ingevoerd op een website genaamd makercase.com met als “Edge joint” de optie finger. De materiaaldikte is volledig afhankelijk van het gebruikte hout, let daar dus goed op! Na het invoeren van de correcte afmetingen kun je het bestand opslaan als SVG en hem bijvoorbeeld bewerken, zodat je de gaten in de makercase kan laten snijden voor de speakers, welke even breed moeten zijn als de diameter van de “drivers” in de speakers. De rand en eventuele bevestigingspunten moeten dus achter het hout komen te zitten. Als hij klaar is voor de lasercutter, ziet hij er ongeveer zo uit:

Zoals je misschien kunt zien, heb ik een relatief grote ruimte leeg gelaten tussen de twee speakers. Dit heb ik gedaan voor een beter geluidsbeeld. Hoe verder de speakers uit elkaar staan, des te beter het stereobeeld. Ook vind ik het er zo wat mooier uit zien, niet geheel onbelangrijk 😉

Als het ontwerp klaar is, kun je beginnen met printen. Vraag hierbij hulp van een DJO begeleider. Deze zal het bestand versturen naar de lasercutter en het printproces starten. Het printen duurt circa 20 minuten tot een half uurtje, afhankelijk van de afmetingen van de case. Na het printen heb ik ervoor gekozen om de houten plaatjes lichtelijk op te schuren en te lakken voor een wat mooier uiterlijk en zodat ze wat beter bestemd zijn tegen viezigheid en water. Dit is echter volledig optioneel.

Na alles geprint is, kun je beginnen met het vastschroeven van de speakers. Ik heb zelf gekozen voor een hoek van circa 45 graden. Vervolgens heb ik een gaatje in de behuizing geschroefd en daardoor schroeven met daaronder een ringetje geboord. Om de behuizing dicht te maken aan de voorkant heb ik de vingers aan elkaar gelijmd met houtlijm. Tijdens het drogen is het aan te raden om de behuizing helemaal in elkaar te zetten en enkel de voorste delen te lijmen. Om te zorgen dat alles recht wordt gelijmd, kun je lijmklemmen gebruiken.

Dan nog de achterkant. Deze laat je tot het laatste moment open om alles nog aan te passen. Zelf heb ik ervoor gekozen om een gaatje in de achterkant te boren voor het usb kabeltje welke je in een voeding kunt steken. Vervolgens heb ik wat wol ter isolatie aangebracht en een paar latjes op de achterkant gelijmd. Dit ziet er dan zo uit:

In deze latjes kun je schroeven draaien, welke de achterkant aan de onderkant bevestigen. Dit voorkomt resonantie en zorgt ervoor dat de achterkant er niet zomaar afvalt. Als finishing touch heb ik nog rubberen voetjes aan de onderkant en een mooi DJO logo aan de voorkant toegevoegd voor een het eindresultaat:

Mocht je zoiets ook willen maken en heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op of schrijf een reactie onder het artikel.