Je eigen display maken met oude laptop scherm.

Wat heb je nodig:

  • Oud beeldscherm, liefst met originele kabel
  • Lvds driver board
  • 12v voeding + buck converter naar 5 volt

Oude laptop beeldschermen zijn ideaal voor kleine projecten waar je nog een extra beeldscherm voor nodig hebt. Ze gebruiken een protocol genaamd lvds, en laat het nou net zijn dat ome ali heel goedkope lvds driver bordjes heeft.

https://nl.aliexpress.com/item/32608036174.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dsBJFFm (gebruik ik)

https://nl.aliexpress.com/item/32817640656.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d4Z0YAX(is iets luxer kan je ook vanaf usb dingen bekijken, instellen van resolutie is wel lastiger)

Je kan ook meteen zoeken op ali express naar de juiste kabel om niet te hoeven solderen. Dit is alleen wel een stukje duurder en het zelf solderen is ook nog leuk.
Het lvds signaal kan single channel zijn of dual channel,  bij een dual channel signaal worden de even pixels over het ene kanaal en de oneven pixels over het andere kanaal verstuurt. Meeste oude schermen gebruiken dual channel signaal, de driver bordjes zijn is ook maar die kunne ook gebruikt worden op single channel schermen, je sluit dan in theorie alleen de oneven/even pixels aan maar aan het beeld is niks geks te zien.  Elke channel bestaat uit meerdere data paren, een voor het klok en dan tot 4 data paren.


Voor het solderen moet je alle data paren en de grond en plus rails verbinden. Uit de data sheet van je scherm kun je vaak een pinout halen in mijn geval is dit de pinout

Links kun je zien dat mijn scherm single channel is, er is namelijk maar een klok paar namelijk RxCLK+/-. Rechts is een voorbeeld van een dual channel, hier kun je odd en even data paren zien. Je kunt ook bij beiden zien dat er een clock data en voedings pin is voor een zogeheten DDC, die kun je met rust laten, daarmee communiceert de computer om erachter te komen met wat voor scherm die verbonden is, maar wij moeten het zelf aan geven aan de lvds driver. hieronder heb je de pinout van de driver die ik gebruik.

Vga lvds driver pinout flatflex connector
1Vcc
2Vcc
3Vcc
4NC
5NC
6NC
7Gnd
8Even Rx3+
9Even Rx3-
10Even CLK+
11Even CLK-
12Even Rx2+
13Even Rx2-
14Gnd
15Even Rx1+
16Even Rx1-
17Gnd
18Even Rx0+
19Even Rx0-
20Odd  Rx3+
21Odd  Rx3-
22Odd  CLK+
23Odd  CLK+
24Gnd
25Odd  Rx2+
26Odd  Rx2-
27Odd  Rx1+
28Odd  Rx1-
29Odd  Rx0+
30Odd  Rx0-

Nu moet je je lvds driver instellen op het juiste voltage en resolutie, voor mijn beeldscherm 3.3v en op de achterkant staat welke jumpers je waar moet plaatsen voor jouw resolutie. Ook moet je de voeding aansluiten, de driver ik gebruik heeft 5v nodig.

De backlight van je lcd is ook om niet te vergeten, bij schemen met backlight zit er vaak een driver op de main pcb van je scherm en dan zal er een paar 12 volt pinnen bij je pinout staan. Anders heb je een externe driver, die heeft 12v nodig een enable en een pwm signaal. Ik heb het lekker simpel opgelost door de enable en pwm permanent hoog te trekken met een 680 ohm weerstand.

Klaar!! Nu kan je lekker gaan genieten van je nieuwe beeldscherm. Bouw er een mooie behuizing omheen en een mooie standaard voor extra stoer punten.

Ik had er nog een usb naar vga adapter bij gekocht en een boost converter gebruikt voor de 12v en is dit me resultaat:

Wat als hij niet werkt?

Controleer of je alle data paren goed hebt gesoldeerd. Controleer of je beeldscherm de 3.3v krijgt, soms helpt het ook om de 3.3v voeding voor de DDC aan te sluiten. Controleer of je de plus en minnen van de dataparen goed hebt, en probeer eventueel ze gewoon om te draaien dit kan geen kwaad.

Wat als ik geen datasheet heb?

Heb je goed gezocht? Panelook.com heeft bijna alle schermen en door een nieuw account te maken mag je een datasheet gratis downloaden.

Lukt dat niet, kijk dan hoeveel pinnen je scherm connector heeft en of die een externe backlight driver heeft. Als je een externe driver hebt kun je gerust een van de bovenstaande pinout gebruiken, het is over het algemeen hetzelfde. Heeft je scherm interne backlight driver, probeer dan een pinout te vinden van een soortgelijk scherm en gebruik die pinout.

Lukt ook dat niet kun je gaan kijken naar je pcb en als je een kabel hebt je kabel. De data paren zijn te typeren aan het fijt dat ze samen zijn en omringt door grond pinnen(zie pinout hierboven). Hieronder kun je op mijn scherm als zien dat de data paren gelabeld zijn ik heb ze even omcirkeld. Je kunt de data paren ook herkennen aan de condensatortjes. Als je je data paren hebt gevonden kun je er vanuit gaan dat de ze van pin 1 af gezien data paar 0,1,2(,3) en klok zijn. Je kunt er ook vanuit gaa dat pin 2 en 3 Vcc zijn an de gond pinnen moeten wel herkenbaar zijn.

Nog steeds vragen? Stel ze gerust! Ik help je graag.