Elektrische zonnebril

Misschien ken je ze, misschien niet. Sommige mensen hebben bij hun bril (op sterkte) glazen zitten die meekleuren met het licht (die heel origineel “meekleurende glazen” zijn genoemd), Nou leek mij het een goed idee (en een gat in de markt!) om een bril te ontwikkelen die door middel van LDR’s hetzelfde bereikt. Natuurlijk hoort er ook een on/off switch bij.

Voor zo’n project heb je natuurlijk wel een stof nodig die verkleurt door elektriciteit. En dat is een probleem, want zo’n stof is moeilijk te vinden of bestaat (nog) niet. De precieze eigenschappen van de ideale stof heb ik samen met de benodigdheden in een tabel gezet.

Onbekende stof ideale eigenschappenCommentaar
Reageert op elektriciteit Verkleurt bruin
Is afhankelijk van stroomsterkteMeekleuren
Vaste stof bij hoge temperaturen (ivm met de zon)Zodat het ook nog geslepen kan worden en er elektriciteit via speciale ingangen doorheen kan lopen.
TransparantZodat je er nog doorheen kan kijken

Benodigheden voor zonnebril

Een brilTitanium kan goed van pas komen
LDR1 of 2, om per glas of gewoon voor beide glazen de verkleuring te reguleren
Glazen van de “onbekende stof”
Een draagbare stroomvoorziening
een Aan/Uit knopVoor als je het niet nodig hebt

Ik hoop dat iemand met meer verstand van scheikunde hiervoor een oplossing heeft. Waarschijnlijk een kunststof, maar het kan ook iets anders zijn. Zolang het maar transparant is en donkerder verkleurt zodra er spanning op wordt gezet.