Elektrische zonnebril

Misschien ken je ze, misschien niet. Sommige mensen hebben bij hun bril (op sterkte) glazen zitten die meekleuren met het licht (die heel origineel “meekleurende glazen” zijn genoemd), Nou leek mij het een goed idee (en een gat in de markt!) om een bril te ontwikkelen die door middel van LDR’s hetzelfde bereikt. Natuurlijk hoort er ook een on/off switch bij.

Voor zo’n project heb je natuurlijk wel een stof nodig die verkleurt door elektriciteit. En dat is een probleem, want zo’n stof is moeilijk te vinden of bestaat (nog) niet. De precieze eigenschappen van de ideale stof heb ik samen met de benodigdheden in een tabel gezet.

Onbekende stof ideale eigenschappenCommentaar
Reageert op elektriciteit Verkleurt bruin
Is afhankelijk van stroomsterkteMeekleuren
Vaste stof bij hoge temperaturen (ivm met de zon)Zodat het ook nog geslepen kan worden en er elektriciteit via speciale ingangen doorheen kan lopen.
TransparantZodat je er nog doorheen kan kijken

Benodigheden voor zonnebril

Een brilTitanium kan goed van pas komen
LDR1 of 2, om per glas of gewoon voor beide glazen de verkleuring te reguleren
Glazen van de “onbekende stof”
Een draagbare stroomvoorziening
een Aan/Uit knopVoor als je het niet nodig hebt

Ik hoop dat iemand met meer verstand van scheikunde hiervoor een oplossing heeft. Waarschijnlijk een kunststof, maar het kan ook iets anders zijn. Zolang het maar transparant is en donkerder verkleurt zodra er spanning op wordt gezet.

5 reacties

 1. Ik heb geen verstand van scheikunde maar eigenlijk bestaat het al, Een laskap heeft een ruitje die donker wordt gemaakt zodra je gaat lassen. Dit zorgt ervoor dat je door je ruitje heen kan kijken voordat je gaat lassen. Zodra een ldr vel licht ziet van je lastorch dan maakt die het ruitje donker zodat je niet verblind wordt door het licht. Als het goed is zijn dit glazen waar een soort van lcd achter zit deze wordt aangezet om het licht te blokkeren.

  • Fantastisch! Waar kan ik dat kopen? Ik heb veel zin om er zelf eentje te bouwen en dan heb ik een leuk elektronica-project voorhanden.

   • Je kunt in een zoekmachine de term ” Automatische lashelm” gebruiken om wat resultaten te vinden. Wellicht zijn de glaasjes ook bij elektronicashops te koop, maar dan moet je even wat zoeken naar de juiste benaming.

    Ook sommige auto’s gebruiken denk ik zo’n techniek voor het dimmen van de binnenspiegel als er een auto achter je rijdt. Dus ook daar kun je eens naar kijken, ook al is dat een spiegel.

 2. Er zijn hiervoor verschillende chemische stoffen te bedenken, alleen varieert de spanning die hierop geplaatst moet worden ontzettend. Hetgene wat goed aansluit bij wat je aangeeft is denk ik ECP (https://en.wikipedia.org/wiki/Eastman_Color_Positive). Dit zijn kleine filpjes die verkleuren als je er spanning op zet. Loop anders tijdens DJO eens langs, dan kunnen we kijken wat er mogelijk is.

 3. Misschien een beetje laat maar misschien heb je hier wat aan: https://hackaday.com/2019/10/22/the-futures-so-bright-i-gotta-wear-lcds/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.