Een key vervangen op je toetsenbord

Iedereen kent het wel, je toetsenbord heeft die ene key die niet helemaal lekker tikt. Hierom heb ik dit artikel geschreven, zodat jullie vanaf nu allemaal zelf je keyboard kunnen repareren.

Benodigdheden:

  • Een keyboard met switch die je wil vervangen.
  • Een nieuwe switch.
  • Een soldeer apparaat.
  • Een schroevendraaier.

Als je een toets hebt die niet geweldig tikt, komt dit meestal door de switch. Dit is het knopje waar je op klikt wanneer je je toetsenbord gebruikt.
Dit is redelijk gemakkelijk op te lossen.

De eerste stap is vrij simpel, maak je keyboard open. Pas hiermee op. Zodra je dit doet vervalt de garantie van je toetsenbord. Zorg ervoor dat je de schroeven bewaart, aangezien je deze later weer nodig gaat hebben.
Het kan zijn dat er ook schroeven onder de schokdempers zitten. Deze moet je dan even optillen en er later weer op doen.

Als je de buitenste laag eraf hebt gehaald, moet je nog wat schroeven tussen de keycaps weghalen. Nu kan je bij de achterkant van je toetsenbord, de kant waar je moet gaan solderen.

De achterkant van je toetsenbord zal er ongeveer zo uitzien:

Nu komt het lastige gedeelte. Je moet nu goed kijken welke switch je wil vervangen, en waar die zit op de achterkant. Laten we als voorbeeld de ‘escape’ key nemen. Die zit normaal gesproken linksboven op je toetsenbord. Dit betekent dat als je je toetsenbord omdraait hij rechtsboven zal zitten.
Zodra je de correcte plek hebt gevonden, zal je goed moeten kijken welke punten voor de key zijn, en welke voor de led (als er een led bij zit.) Dit kan je het beste doen door de keycap eraf te halen en te kijken waar de switch aan zou sluiten op het bord. Als er een led bij de key zit, zal je zowel de switch als de led moeten loshalen.

Nu kan je gaan solderen. Zodra je de punten los hebt gemaakt, kan je de nieuwe switch erin zetten. Terwijl je dit doet moet je goed opletten dat je niet teveel tin gebruikt. Als de punten tin in elkaar overlopen, heb je een kans om de hele rij toetsen te verknallen. Gebruik hierom alleen de nodige hoeveelheid tin.

Zodra je de switch erin hebt gezet kan je het ledje er ook weer in doen, en je toetsenbord weer dichtschroeven. Als je alles goed hebt gedaan zal je toetsenbord weer werken als hiervoor, alleen dan met een fijnere escape key!