Online tutorial tip: Microfoon techniek

Microfoons worden gebruikt om geluidsgolven om te zetten in een elektrisch signaal. Van een hele kleine luchttrilling wordt een membraan of een plaatje in beweging gebracht. Afhankelijk van het soort, wordt deze trilling omgezet in een kleine wisselspanning.

Groot membraan condensator microfoon

Er zijn veel verschillende soorten microfoons. Dynamische microfoons lijken op omgekeerde luidsprekertjes. Ze doen immers ook precies het tegenovergestelde (lucht in trilling brengen met elektrische signalen vs. trilling in lucht omzetten in elektrische signalen). Maar je hebt ook ribbon, koolstof, condensator en elektret microfoons. Bij de laatste twee wordt door trilling van een plaatje de capaciteit veranderd van een condensator waar het plaatje deel van uitmaakt. En deze variatie van capaciteit is om te zetten in een variatie van een een elektrisch signaal.

En dan is er ook nog zoiets als fantoom voeding, wat nodig is om bepaalde microfoons van een voedingsspanning te voorzien. Niet met batterijen natuurlijk, maar met een gelijkspanning op de audiokabel. En weet jij ook al het verschil tussen een nierkarakteristiek en rondom gevoeligheid?

Wil jij hier alles van weten? Dave Jones van Eevblog heeft een serie Youtube video’s gemaakt, in samenwerking met Doug Ford van
Doug Ford Analog Design (& ‘former head designer at Rode Microphones’). De video’s zijn Engelstalig. Na deze video’s kun jij bij DJO naar hartenlust experimenteren. Maak eens je eigen microfoon, experimenteer met elektrets, maak een microfoonversterker, meet met een oscilloscoop, Combineer het met een andere schakeling (klapschakelaar, Arduino geluidsactivatie), etc.

Hieronder staat een playlist met 7 video’s: