Nieuwsbrief augustus 2022

De vakantieperiode is weer voorbij, dus kunnen we bij DJO Amersfoort weer volop aan de slag met projecten en kunnen we leuke activiteiten gaan organiseren. Het werd daarom hoog tijd voor een nieuwsbrief met daarin wat inspiratie-tips voor projecten, handige weetjes en een overzicht van activiteiten die er aan staan te komen.

Activiteiten

De komende tijd staan de volgende activiteiten op de planning. Zet ze alvast in je agenda!

Print & Pizza night (Donderdagavond 1 september, 18:00)

Bitlair organiseert een avond waar iedereen die interesse heeft in 3D printen van harte welkom is om te 3d printen, printers te bouwen, en je mooiste ontwerpen te tonen. Er wordt pizza besteld voor iedereen die zich vooraf heeft opgegeven. Als deze activiteit bevalt, dan zal dit regelmatig worden georganiseerd. Kosten zijn 10 euro per persoon. Interesse? Geef je op bij een bestuurslid van DJO.

De verenigingenmarkt (Zaterdag 10 september, 10:00 – 17:00)

We zijn met een eigen stand aanwezig op het Eemplein om onze club te promoten. We tonen o.a. 3D-printen, een stofzuigerkanon (ja echt!), vonken maken met dikke condensatoren, high voltage project met plasma, voetbal robot, retro XP computer (met pinball!), modelauto (de Eend van Jaap), video vossenjacht-zendertje en een dia slideshow.

We kunnen altijd meer projecten gebruiken om te tonen, dus kom vooral langs om jouw project te laten zien, of gewoon voor de gezelligheid. Wil je zien hoe het de vorige keer was? Kijk dan in het fotoalbum. Wil je mee naar het Eemplein? Laat het even weten aan een bestuurslid van DJO.

Open dag Bitlair en DJO (Zaterdag 1 oktober, 14:00 – 17:00)

Dit weekend is het ‘weekend van de wetenschap’. DJO en Bitlair organiseren daarom een open dag op de space. Er komen veel bezoekers om te kijken naar wat DJO en Bitlair zoal doen. Je kunt hier je projecten laten zien en bezoekers een rondleiding geven door het gebouw. De start is direct na DJO, dus blijf gezellig hangen!

Begeleiderskast

De begeleiderskast zal de komende tijd standaard op slot gedaan worden. De onderdelen in de begeleiderskast worden in de bakken gestopt die in de space staan. Gebruik de DJO Inventaris zoekmachine om onderdelen te zoeken.

De begeleiderskast wordt daarna alleen nog gebruikt voor de volgende zaken:

  • Begeleiderszaken
  • Dure onderdelen waar we de uitgifte van in de gaten willen houden (bijvoorbeeld batterijen, bulk LED’s, etc). Vraag een begeleider voor deze onderdelen.
  • Leenartikelen zoals Arduino, Raspberry PI, TV dongle, SDR dongle, etc.

Fotoalbums

Sinds kort hebben we een nieuwe site voor de DJO fotoalbums. Je kunt hier inloggen met je DJO account om foto’s te bekijken, maar ook om zelf foto’s te uploaden. Het uploaden kan heel gemakkelijk direct vanaf je telefoon door op het ‘camera’ icoontje rechtsonder te klikken. De foto die je dan maakt, wordt direct in het album geplaatst. 

Heb je dus een mooie foto van je project? Upload hem dan in dit album (alleen voor leden): Projecten Album. Uiteraard kun je je eigen foto’s ook weer verwijderen mochten ze toch niet zo mooi zijn als je had gehoopt. Met dank aan Sverre voor het bouwen van de site!

Inspiratie voor nieuwe projecten

We hebben de laatste tijd veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Daar zijn we superblij mee, want dat zorgt er onder andere voor dat DJO nog lang kan blijven bestaan. Als nieuw lid is het altijd even zoeken naar een mooi project om aan te gaan werken. Daarom geven we hier wat tips hoe je een leuk idee kunt vinden.

  • Tip 1: De DJO website. Op onze site staan zo’n 50 artikelen over projecten die eerder door DJO-ers zijn gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lijst van elektronica projecten, informatica projecten, of makerspace projecten.
  • Tip 2: Het DJO ideeënboek. Begeleider Jeroen Brinkman heeft een prachtig ideeënboek gemaakt waarin leuke projecten staan om te maken. Dit boekje ligt in de begeleiderskast en is hier te downloaden: link.
  • Tip 3: Loop tijdens DJO eens rond in de ruimte en kijk wat andere DJO-ers aan het doen zijn. Wellicht zit er een project bij dat ook voor jou leuk is?
  • Tip 4: Op Youtube is heel veel inspiratie voor projecten te vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘fun electronics projects’, of ‘arduino projects for beginners’, of ‘fun programming projects for beginners’. Je krijgt dan een heleboel leuke video’s met kleinere en grote projecten om te maken.
  • Tip 5: Pak eens wat onderdelenbakken om te kijken wat daar in zit. Misschien zie je wel een leuke motor, LED paneel, display, etc. waarmee je een leuk project kan maken. Vooral de grote bakken onder de tafels zijn interessant om te bekijken. Wees je er van bewust dat alle bakken gesorteerd zijn, dus gooi de onderdelen van verschillende bakken niet door mekaar. Onderdelen zoeken kan hier.
  • Tip 6: Vraag een begeleider om met je mee te denken. Kijk eventueel op onze site naar de expertises van de aanwezige begeleiders.

Vrijdag of zaterdag

Tot voor kort moest je aangeven of je op de vrijdag- of de zaterdagopening wilde komen. Dat gaf je aan tijdens het lid worden. Wijzigen via een bestuurslid was natuurlijk mogelijk, maar daarmee kon je niet iedere week flexibel die keuze opnieuw maken. Tijdens de Corona pandemie zijn we een aanmeldsysteem gaan gebruiken en hebben we de vaste dagen wat los gelaten. Op welk dagdeel ruimte was kon je je inschrijven.

Dat beviel erg goed, dus dat systeem zijn we blijven gebruiken. Het is misschien nog niet bij iedereen bekend dat je vrij kan kiezen tussen de vrijdag of zaterdag. Kies iedere week de dag dat je wil komen en meld je aan op onze aanmeldpagina (url kan je opvragen bij een begeleider).

Beschikbare slots

Het aantal beschikbare slots hangt af van het aantal beschikbare begeleiders. Ook begeleiders gebruiken het aanmeldsysteem, dus soms moet je even op een later moment weer proberen als er even geen slots beschikbaar zijn voor het gewenste dagdeel.

Dat was het weer voor deze nieuwsbrief, hopelijk tot snel!

Met vriendelijke groeten,

DJO Amersfoort