DJO nieuwsbrief januari 2020

Een nieuw decennium en een nieuw DJO jaar. En niet zomaar een jaar, maar een heus jubileumjaar! DJO Amersfoort bestaat op 22 januari 2020 namelijk 40 jaar! Dat is al een hele historie en dat gaan we verspreid over het jaar natuurlijk vieren, te beginnen met een bijzonder stukje taart voor de leden en begeleiders op 24 en 25 januari tijdens DJO en later in het jaar als een open dag voor iedereen en hopelijk ook oud medewerkers. In deze nieuwsbrief staan ook wat historische feitjes van onze club.

Naast het vieren van ons jubileum, zullen we dit jaar ook weer workshops gaan organiseren. De eerste twee staan al gepland, zie verderop voor meer details. We gaan er weer een mooi jaar van maken! 

DJO historie

Het begon op een soort zolderruimte en kort daarop in een schuurtje, niet veel groter dan 15m². De eerste jaren gingen wel goed, al was het toch bijna het einde voor de club halverwege de jaren 80. Gelukkig werd er in 1987 een doorstart gemaakt. Heel lang heeft DJO toen in het centrum voor natuur en milieu educatie (CNME) gezeten. Daarna nog op diverse locaties, zoals de Heiligenbergerweg en de Ariane. We verhuizen wat af! Dankzij de samenwerking met Bitlair kunnen we nu een prachtige grote ruimte benutten die bijna 20 keer zo groot is dan de eerste DJO locatie van 40 jaar geleden! Benut jij de ruimtes achter al voor je projecten? Vraag gerust een begeleider!

We zijn nu bezig om een grote doos historische administratie door te bladeren, om meer te weten te komen van de lange historie van DJO Amersfoort. Bijvoorbeeld wat voor projecten er werden gedaan, hoeveel leden er waren, wat voor groepen en onderwerpen er waren, hoe werd de club gestuurd en begeleid, etc. We hebben al veel informatie verzameld en we hebben ontdekt dat je daar makkelijk een flinke pagina mee vol kan schrijven! Dat gaan we dan ook doen: hij komt spoedig online op onze website.

Eerder zijn er al oude boekjes uit de jaren 80 en 90 van DJO gescand en op de site gezet. Daar staan veel leuke projectjes en verhalen in uit die tijd. En we vonden nog twee grote mappen met negatieven van de fotografiegroep die DJO in het verleden heeft gehad. Ook kregen we een serie oude dia’s van een DJO manifestatie uit de jaren 80. Dit alles gaan we komende tijd allemaal op onze site plaatsen. Dat past mooi bij zo’n jubileum!

Klik de komende tijd deze link af en toe maar eens aan om al dit soort onderwerpen te lezen:
https://www.djoamersfoort.nl/category/djo-historie/

Houthok

De afgelopen weken zijn we druk geweest met het verhuizen van “het houthok”. De meeste apparatuur is verplaatst en er zijn nieuwe apparaten bij gekomen: een vlak-vandiktebank en een freestafel. Daarnaast hebben we nu een ruimte die geschikt is voor metaalbewerking. De lasersnijder is naar een eigen ruimte verplaatst. Neem gerust eens een kijkje of vraag een begeleider naar de werking van deze nieuwe machines.

De ruimtes met machines zijn nu standaard afgesloten. Dit hebben we uit veiligheidsoverwegingen gedaan. Wil je dus klussen in die ruimtes, roep dan eerst even een begeleider.

Workshops

Zoals al genoemd zullen we vanuit DJO workshops gaan organiseren. De eerste heeft als onderwerp “Leren Programmeren in Python”. De workshop is tijdens reguliere DJO openingstijden gepland en duurt ongeveer 4 uur (incl. pauzes). In onderstaande tabel vind je de data en tijden, en een link om je in te schrijven, met meer informatie. Goed om te weten: er zijn geen extra kosten voor deelname aan een workshop. Wil je een vriend/vriendin meenemen? Geen probleem! Zorg dan wel dat hij/zij zich via de link aanmeldt. Ook zorgt DJO voor geschikt materiaal tijdens de workshop, zoals een laptop met de benodigde software. We lunchen rond 12:00u, zorg dat je een lunchpakketje mee hebt.

OnderwerpDatum / TijdInschrijf link
Leren programmeren in PythonZaterdag 8 februari 2020, 09:30 – 13:30Link
Leren programmeren in PythonZaterdag 22 februari 2020, 09:30 – 13:30Link

Naast bovengenoemde workshop staan er in de loop van het jaar ook nog een workshop “Arduino voor beginners” en “Leren Hacken” op de planning.

Voor elektronica en RF techniek zullen ook wat workshops plaats gaan vinden. Dit zal afgestemd worden op de belangstelling voor een bepaald onderwerp. Je zou kunnen denken aan elektronica basis, leren solderen, radiozendamateur examen theorie oefenen, RF techniek basis (elektromagnetische golven, golflengte, antennetechniek, zenders, ontvangers, etc), FM broadcast sound processing (lezing over doel geluid processing en spelen met Stereotool). Wordt je enthousiast van één of meer van deze onderwerpen? Laat dit dan even weten aan Tjalling.

Website

We hebben er al veel over geschreven; de website. Volgens de statistieken komen er veel bezoekers en er zijn enkele nieuwe leden door bijgekomen (welkom!). Toch zien we wat weinig activiteit vanuit DJO leden. De meeste bezoekers komen namelijk van buiten DJO.

Een drempel is misschien dat je moet inloggen om alle extra pagina’s te zien speciaal voor leden, dus dat hebben we wat simpeler gemaakt. Heb je nog geen account? Maak die dan eerst even aan met het e-mail adres die bij ons is opgegeven. En kijk dan na het inloggen maar eens wat voor pagina’s je allemaal extra te zien krijgt, met allemaal projecten en informatie over DJO.

Er zijn ook zoekmachines voor onderdelen en beschrijvingen van apparatuur die je bij ons kunt gebruiken. En je kan zelf artikelen schrijven en reageren op projecten van anderen. Dit is nu nog onder de knop “ledenportaal” te vinden, maar wij vinden dat iets te verstopt zitten. Het webteam gaat dit de komende tijd eens bekijken en waarschijnlijk schakelt straks het hele menu om naar andere knoppen, na het inloggen.

We gaan jullie op de hoogte houden via de nieuwsmonitor, die in de grote ruimte hangt.

Agenda

Ken je de agenda op onze website al? Hierin is in één oogopslag te zien wanneer DJO open is en wanneer niet. Ook staan hier speciale gebeurtenissen in, zoals vakantie openingen, de zomer barbeque en de lan party’s. Onderaan de agenda staat een link waarmee je met 1 druk op de knop de DJO agenda zichtbaar maakt in je eigen agenda op bijvoorbeeld je telefoon. De agenda is hier te vinden: Agenda

Telegram

DJO leden kunnen met elkaar via de berichten app “Telegram” communiceren over projecten of leuke wetenswaardigheden.  DJO heeft twee groepsapps: DJO Chat voor onderlinge communicatie tussen leden en DJO Aankondigingen waar het bestuur en het jeugdbestuur nieuwsberichten en aankondigingen plaatst van interessante activiteiten en belangrijke berichten. Reageren is in de laatste niet mogelijk. De aankondigingen groep is daarmee ook geschikt voor ouders om aan deel te nemen. Belangrijke berichten zetten we tegenwoordig ook in deze nieuwsrubriek van onze website en op onze nieuwsmonitor in de ruimte. Wil je dus niets missen, houd dan één van deze nieuwsbronnen in de gaten!

DJO leden kunnen de links naar deze Telegram chats aanvragen bij een begeleider.

Contributie

De contributie wordt ieder jaar bepaald en staat vermeld in ons huishoudelijk reglement.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een strippenkaart als een lid maar zo nu en dan wil of kan komen. Een 10x strippenkaart kost €60,-.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bestuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.