Zomeractiviteit 2011: een Trebuchet bouwen

Als experiment gaan we deze zomervakantie ook enkele dagen open. Onderleiding van 2 begeleiders gaan leden van de DJO en gasten een Trebuchet bouwen, ofwel een slingerblijde. Achter de DJO is momenteel genoeg ruimte om dit middeleeuwse wapen na te bouwen en uit te proberen. Weer eens wat anders dan achter een beeldscherm of soldeerbout zitten.

We vragen wel entree: Per keer kost het € 2,- met een maximum van € 6,- per week. Daarvoor mag je naar hartelust meedenken en bouwen, en zorgen wij voor drinken. Meestal zullen we zo rond 10 uur 's ochtends beginnen en gaan door zolang als de begeleiders het leuk vinden.

Op welke dagen zijn die activiteiten?

We starten op zondag 3 juli om 10:30 u. De overige dagen worden hieronder vermeld.

En ja, het was lekker weer op zondag. De eerste contouren van het onderstel zijn zichtbaar en we hebben een 'boom' (dat stuk wat de grote zwaai gaat maken) en een bakje voor het zware gewicht. Maandag 4 juli gaan we verder, we beginnen zo tussen 10:30 en 11:00 u. Vergeet je boterhammen niet. Enne: doe oude kleren aan.

Na maandag staat het onderstel, maar de hoofd-as kan er nog niet in. Op dinsdag en woensdag houden we even pas op de plaats. Op donderdag 7 juli zijn we verder gegaan want er waren genoeg aanmeldingen. Het onderstel is klaar, de hoofdas en de zwaaiarm zijn gemonteerd. Het bakje bleek niet goed te werken - het zwaaide teveel heen en weer... maar we hebben een goed idee over hoe het anders (en beter) kan.

Vrijdag 8 juli zijn we verder gegaan. Het bakje werkte nu bijna goed - het botste nog wel tegen het frame aan waardoor... de zwaaiarm brak! Dus gaan we een nieuwe maken.

Dat doen we maandag 11 juli want er zijn net genoeg aanmeldingen. We zijn er vanaf 10:30 u.

De nieuwe zwaaiarm zit erin, hij schommelt nog wel teveel. Dat gaan we oplossen op dinsdag 12 juli, we zijn er vanaf 10.30 u.

Voor woensdag niet voldoende aanmeldingen.

De trebuchet is bijna af hij moet nog wat afgewerkt worden. Dit gaan we doen op donderdag 21 juli vanaf 10:30.

We zijn druk bezig geweest met afvuren en afstellen van stenen en flesjes water. Actueel record: 62 meter met 707gram en een contragewicht van 100kg.

Voor Donderdag 28 juli zijn er genoeg aanmeldingen, we zijn er vanaf 10:30.

Vandaag hebben we een nieuw record gehaald, 77 meter, gemeten met een gps apparaat. We hebben het zakje vervangen het en lanceer systeem verbeterd.


Hieronder foto's en filmpjes.