Regelbare voeding

Iemand vroeg mij of ik hem wilde helpen bij het bouwen van een simpele voeding die geschikt was voor het voeden van simpele elektronische schakelingen en knutselpakketten. Ik was erg enthousiast en wilde dit graag als nieuw project, op de zaterdag bij de DJO in elkaar knutselen.
Dus ik ging eerst op zoek naar een geschikte transformator voor het apparaat, dus werd de eerste de beste catalogus uit de kast gehaald. Al snel leek dit een wel erg dure aangelegenheid te worden, met de eisen die ik er aan stelde. En toen had ik nog niet eens nagedacht over een fatsoenlijke behuizing waar al dat dure spul in moest passen. "Je kunt nog beter een voeding kopen!", werd er Frontgezegd en toen zakte de moed mij in de schoenen.
Uiteindelijk vond ik een mooie trafo in het rommelhok die wel redelijk voldeed. Hij had dan niet helemaal de juiste spanningen, maar ach....,dat moest toch wel weg te werken zijn met een spanningsregelaar. Alleen had ik er toen nog nooit bij stilgestaan, dat als je dan een beetje stroom wilde trekken, de spanningregelaar in zijn TO-220 behuizinkje loeiheet zou worden. "Ja, maar daar heb je toch gewoon koelplaten voor!?", zei ik "Ja, en hoe groot denk je dan dat die koelplaat wordt, die je daarvoor nodig hebt?" "Ehhhh......................"

 

Dit is het uiteindelijk geworden:

 

 

 • Hij beschikt over een regelbare voedingspanning van 1,25 tot 20 volt.
 • Daarnaast heeft hij ook drie vaste spanningen van 5, 9 en 12 volt.
 • De voedingen afzonderlijk, zijn van elkaar gescheiden en zijn belastbaar tot maximaal 1 ampère.

   

  Uiteindelijk is het een voeding geworden met 3 vaste en een regelbare uitgangsspanning. De vaste spanningen worden verzorgd door 78XX spanningsregelaars en zijn gemonteerd op het zwarte koelblok in het midden van het apparaat. De overige elektronica zoals: brugcellen, elco's en ontstoring condensatoren zijn gemonteerd op soldeerkammetjes. Ter ondersteuning van een goede warmteafname is er een ventilator tegen de achterkant geplaatst, die lucht van buitenaf langs de ribben van het koelblok naar binnen blaast.

       

   

  Sommige spanningsregelaars worden wat geholpen met een laag ohmige weestand die wat vermogen op het ic wegneemt. Het regelbare voedingsgedeelte maakt gebruik van een LM317K spanningsregelaar, die op een koelplaat aan de achterkant van het apparaat gemonteerd is. Ik heb daarbij voor de TO-3 versie gekozen omdat deze wat beter zijn warmte kwijt kan (dan de TO-220) en omdat hij er zo stoer uit ziet. Voor de rest van het regelbare gedeelte heb ik een printje gemaakt. Ook wordt hierbij gebruik gemaakt van een weerstand die het vermogen verdeelt. Als de uitgangsspanning over de 10 volt heen komt, schakelt het relais de voedingspanning direct, over de weerstand, op het ic. Het relais wordt simpel gestuurd door een zenerdiode van 10 volt.